Първо ни трябва гореща вода, обяснява Вузлат Йоздемирхан. Неговата кухня

...
 Първо ни трябва гореща вода, обяснява Вузлат Йоздемирхан. Неговата кухня
Коментари Харесай

Моята бира е четири пъти по-евтина

  " Първо ни би трябвало гореща вода ", изяснява Вузлат Йоздемирхан. Неговата кухня евентуално е най-малката пивоварна в Истанбул. Един път месечно той създава лична бира в един специфичен пластмасов бидон. Малц, захар и квас - това са главните съставки. Вузлат Йоздемирхан си е свалил рецептата от интернет. А към този момент е натрупал и много опит. " Варя си самичък бирата, с цел да спестявам пари. Алкохолът в Турция нарастна ужасно. Просто не мога да си разреша да закупувам бира от магазина. Моята бира ми излиза четири пъти по-евтино от тази, която продават в магазините ", споделя той. Вузлат споделя, че в това време хиляди турци са почнали да варят бира в домашни условия. Макар че това не е напълно безвредно. Потребителите на разнообразни уеб сайтове си разменят рецепти за разнообразни алкохолни питиета. Вузлат има една обичана - домашната му бира с лек мирис на кафе. Сместа, която забърква, би трябвало да ферментира към четири седмици, след което бирата е годна за пиянство, споделя той.  Вузлат Йоздемирхан
Вузлат Йоздемирхан

Алкохолът - все по-скъп

Консумацията на алкохол в Турция е доста по-ниска от тази в доста други страни, защото множеството от 80-те милиона турци са мюсюлмани. Германците например консумират пет пъти повече алкохол. Ататюрк, който трансформира остатъците от някогашната Османска империя в световна национална страна, обичаше да се демонстрира пред хората с чашка " ракъ " в ръка. Сегашният президент Ердоган обаче, като благоверен мохамеданин, не използва алкохол. При неговото ислямско-консервативно правителство акцизите върху алкохолните питиета се покачват непрекъснато. При някои питиета данъкът съставлява две трети от цената. Имайки поради и високата инфлация, е разбираемо, че доста турци не могат да си разрешат лукса да посещават заведения. Това се вижда и по кръчмите в европейската част на Истанбул. Много притежатели на питейни заведения се оплакват от намаляващ оборот.

Борак Кочоглу към момента работи всеки ден в своя бар. Казва обаче, че познава доста притежатели, които към този момент са се отказали. " Нищо чудно, при тези цени ", споделя той. Една чашка " ракъ " да вземем за пример през днешния ден коства двойно или даже тройно повече, в сравнение с преди няколко години. " И ще става още по-лошо. Данъците се подвигат два пъти в годината. А в този момент ги усилиха още един път. Имам усещанато, че управляващите са си наумили да закрият питейните заведения и клубовете. Може би повода е обвързвана с религията ", споделя той.
 Türkei Alkoholpreise Reportage Borak Kocoglu (DW/J. Hahn)
Борак Кочоглу

Айрян вместо ракия?

Правителството декларира, че данъчната му политика няма нищо общо с религията. Президентът Ердоган обаче не крие, че би се радвал, в случай че айрянът стане националната напитка на Турция. И се застъпва персонално за по-строги закони.

От 2014 година насам рекламата на алкохолни питиета в Турция е неразрешена. И тази възбрана се отнася до всички: до притежателите на магазини, заведения за хранене, кръчми и супермаркети. Производителите на алкохолни питиета нямат право да стават рекламни спонсори. А сцените с употреба на алкохол във филмите и сериалите се тушират. От 2013 година магазините нямат право да продават алкохол сред 10 вечерта и шест сутринта. Само в кръчмите и заведенията за хранене се сервира алкохол когато и да е.

Правителството оправдава тези забрани със загрижеността си за здравето на турците. Критиците пък виждат в новите правила и покачването на акцизите още доказателства за пълзящото ислямизиране на страната. В истанбулския квартал Юскюдар, където живеят доста консервативни мюсюлмани, никой не се оплаква от високите цени на алкохолните питиета. " Аз съм за цялостна възбрана на алкохола. Никой не би трябвало да пие алкохол. Това е нездравословно ", споделя един млад мъж. Друг му приглася: " Трябва да бъдат въведени още забрани за отбрана на нашите деца. "   " Ислямът не разрешава използването на алкохол ", споделя една жена, която преди малко излиза от джамията. Тя обаче добавя, че " всеки би трябвало да взема решение самичък за себе си ". 

Вузлат Йоздемирхан гледа на нещата по същия метод. Той желае и в бъдеше самичък да взема решение какво ще пие. Освен това е уверен, че " домашно приготвеното пиво е най-вкусно ".

***

Вижте нашето уебвидео за българската домашна ракия:

Виж всички публикации от Юлия Хан-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР